İSTANBUL / ATAŞEHİR - ESATPAŞA KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ

GÖRSEL HAFIZA ETKİNLİKLERİMİZ (EŞİNİ BULMA OYUNU)

Hafıza gücü, çocuklarımızın okul başarısını; biz yetişkinlerin ise iş yaşamını etkileyen önemli bir beceridir. Bununla birlikte hem çocuklarımızın hem de bizlerin sosyal yaşamına etkisini de unutmamak gerekir.

Ne kadar güçlü hafıza o kadar başarılı ilişkiler demektir.

Aslında her birimiz müthiş bir hafıza kapasitesine sahibiz. Ancak hafızamıza yeterince önem vermediğimiz ve onu geliştirmek için çaba sarf etmediğimiz için hatırlama konusunda çeşitli zorluklar yaşıyoruz.

Tıpkı insan bedeninin vücut geliştirme egzersizleri aracılığıyla kas gücünü arttırarak güçlendirilebileceği gibi hafıza da alıştırma ve egzersizler aracılığıyla güçlendirilip geliştirilebilir.

Biz de okul olarak öğrencilerimizin görsel hafızalarının güçlendirilmesine katkı sağlamak amacıyla bir etkinlik masası hazırladık.

Bu sayede:

• Bu masa oyunu, öğrencimizin gördüğü resmi aklında tutup, daha sonra zihninde geri çağırması üzerine kurulu olduğu için, görsel hafıza ve algı yeteneğinin gelişmesinde de faydalı olacaktır.
  • Ayrıca düzenli aralıklarla oynandığında, öğrencilerimizin yoğunlaşma kabiliyetlerini de arttıracaktır.
  • Beyin / hafıza gelişimini en çok destekleyen oyunlardan biridir. Bu oyun aynı zamanda iyi bir zihin jimnastiği olacaktır.
  • Oyun öğrencilerimizin sosyal paylaşımlarının çoğalmasına, teneffüslerin daha nitelikli olarak değerlendirilmesine, karşılıklı iletişimin güçlenmesine katkı sağlamıştır.
  • Hazırlık aşamasında idareci, okul personeli, öğrenci işbirlikçi süreç yönetimi sayesinde takım çalışması ve özgüven gelişimini destekledi.

Katılımcılar:

Bu çalışmayı projelendiren Müdür Yardımcımız Esra ULUKENT’e ve yapım aşamasında bize en büyük desteği veren annesi  Zekiye ULUKENT’e, okulda ki malzemeleri kullanarak bu ürünün ortaya çıkmasına vesile olan ve masayı imal eden personelimiz İsmet UZUNER’e, çalışmalar sırasında bizden desteğini esirgemeyen öğrencilerimiz Azra ACAR, Pakize SUSUZ, Asiye AKBAŞ, Rahime ÖZER’e ve tahtaların üzerine basılacak resimleri sticker olarak hazırlayan 2008 mezunu öğrencimiz grafiker Ayşe Şeyma KAPLAN’a çok teşekkür ederiz.

GÖRSEL ETKİNLİK MASAMIZIN HAZIRLANMA AŞAMALARI:

Masamızın büyüklüğü 120X140 cm olarak eldeki MDF malzemeye göre düşünülmüş, ara bölmelerin çıtaları 1,5 cm eninde kullanılmış ve 12X12 cm olarak tasarlanmıştır.

Üzerine sticker olarak hazırlanan resimlerin yapıştırılacağı ürünleri de MDF malzemeden 10X10 cm ebadında 44+44 kareler halinde 88 parça olarak hazırlanmıştır. Bu parçaların kenarları oyun esnasında öğrencinin daha rahat kullanabilmesi için sunta bandı ile kapatılmıştır.

Oyun masamız iki rakibin ya da ikili grubun karşılıklı oynayabileceği şekilde düzenlenmiş, tam ortada takımların eşleştirdikleri resimleri bulduktan sonra ahşap parçaları koyabileceği boşluk bırakılmış ve rakip masalar belli olsun diye iki farklı renge boyanmıştır (yeşil ve mavi).

Oyun, eşleştirme ve görsel hafıza oyunu olması sebebiyle çift olarak hazırlanan resimlerin 44’ü beyaz MDF üzerine,44’ü ceviz rengi MDF üzerine tasarlanmıştır. Oyun esnasında takımların eşleştirdikleri resimler ortada ki boşluğa bırakıldığında karışıklık yaşanmaması için farklı renklerde düşünülmüştür.

Her resimden iki takım için de iki adet basılmış olup, MDF’den hazırlanan 10X10 cm parçaların üzerine yapıştırılmıştır. Resimlerin zarar görmemesi ve daha uzun ömürlü olabilmesi için bir fırça yardımı ile tüm resimlerin üzerine dekopaj tutkalı sürülmüş ve kuruması beklenmiştir. Kuruma işleminden sonra tüm resimli MDF parçaların üzerine sprey vernik atılmış tekrar kuruması için beklenmiştir. Bu işlemin sonunda etkinlik masamız oyuna hazır hale gelmiştir.

NOT: Kullanılan MDF parçalar ve boya okulumuzda geçmiş dönemlerdeki çalışmalardan kaldığı için bu aşamada herhangi bir masraf yapılmamıştır.

Alınan ürünler ve fiyatları ise şu şekildedir:

Sticker resim baskı: 40 tl

Dekopaj tutkalı: 15 tl

Sprey vernik ve fırça: 20 tl

Çıtaların yapıştırıldığı tutkal ve sprey: 15 tl

Bu çalışma sırasında yukarıda adı geçen malzemeleri bize temin eden Okul Aile Birliğine  teşekkür ederiz.

26-12-201826-12-201826-12-201826-12-201826-12-201826-12-201826-12-201826-12-201826-12-201826-12-201831-12-201831-12-201831-12-2018

Yayın: 26.12.2018 - Güncelleme: 31.12.2018 15:14 - Görüntülenme: 4825